11 najpopularniejszych produktów kuchni brytyjskiej
Kuchnia brytyjska powszechnie nie kojarzy się raczej z niczym wyrafinowanym. Przeciętny człowiek potrafi wymienić co najmniej kilka dań kuchni włoskiej czy hiszpańskiej, ale brytyjskiej? Jedyne, co od razu przychodzi do głowy, to Fish&Chips i ewentualnie fasolka. Warto jednak wiedzieć, że w UK także gotuje się smacznie i wcale nie tak mdło, jak głosi stereotyp. Brytyjska kuchnia ma do zaoferowania wiele świetnych produktów, które spokojnie znalazłyby dla siebie miejsce w innych krajach. Wymieniamy 11 najważniejszych i najbardziej typowych.
1. Owoce morza – Wielka Brytania to kraj wyspiarski, więc zupełnie naturalne jest, że podstawę kuchni stanowią owoce morza. Brytyjczycy szczególnie cenią sobie węgorza w galarecie i ryby smażone w głębokim tłuszczu, zakropione octem i podawane z frytkami (czyli słynne fish&chips).
2. Stek – nie każdy wie, że steki są zdecydowanie najczęściej podawanym odświętnym daniem w UK. Soczysty stek jada się w niedzielę, podaje z grilla lub z patelni. W Wielkiej Brytanii steki jada się od bardzo dawna. Wynika to także z faktu, że ten kraj przez lata słynął z hodowli bardzo dobrej jakościowo wołowiny.
3. Marmite – to bardzo ciekawy, typowo brytyjski produkt, który w konsystencji przypomina nieco polski dżem. Powstaje jako produkt uboczny warzenia piwa. Brytyjczycy używają go do smarowania chleba. Marmite dodaje się też do zup i steków oraz do marynaty mięsnej.
4. Kociołek Lancashire – w Polsce mówi się na to danie jednogarnkowe lub po prostu Eintopf. Kociołek bazuje na jagnięcinie, która kiedyś była zastępowana karkami baranimi. Do mięsa dodaje się cebulę, marchew, rzepę i ziemniaki, a następnie wszystko razem długo gotuje. Jest to jedno z najpopularniejszych dań w Anglii.
5. Black pudding – jeden z największych rarytasów w całej Anglii, którego mieszkańcy Europy kontynentalnej w ogóle nie znają. Black pudding serwuje się na śniadanie. Jego bazą jest bardzo tłuste i krwiste mięso, które umieszcza się w kiszce, następnie gotuje i zapieka (coś jak nasza kaszanka). Nie brzmi to zachęcająco, ale w UK produkt ten uchodzi za wyjątkowy rarytas.
6. Haggis – to danie zna każdy Polak mieszkający w Szkocji. Haggis to tradycyjna, szkocka potrawa narodowa. Przygotowuje się ją z owczych podrobów, czyli wątroby, płuc i serca, następnie dodaje cebulę, mąkę owsianą, tłuszcz, przyprawy, a na końcu zaszywa w owczym żołądku. Potrawę uzupełniają ziemniaki i brukiew. Szkoci obowiązkowo jedzą haggis 25 stycznia, w rocznicę urodzin narodowego poety, Roberta Burnsa.
7. Cheddar – wiele osób wciąż sądzi, że cheddar jest francuskim serem, tymczasem to rdzennie angielski produkt. Do dziś ser ten ma największy udział w sprzedaży w UK. Wytwarza się go z krowiego mleka. Musi długo dojrzewać i podczas tego procesu staje się bardzo twardy. Zawiera około 25% tłuszczu.
8. Cullen Skink – kolejna typowo szkocka potrawa, której bazą jest łupacz. Rybę podaje się z ziemniakami i cebulą, mlekiem oraz masłem. Jest to potrawa o francuskich korzeniach, ale od wielu lat szalenie popularna w Szkocji, co jest pamiątką po sojuszu szkocko-francuskim, który spowodował, że Szkoci stali się obywatelami Francji, a Francuzi obywatelami Szkocji.
9. Cawl – to narodowe danie Walijczyków. Walia słynie z produkcji wysokiej jakości jagnięciny i jest to najpopularniejsze mięso w tym kraju. Jagnięcina gotowana z porem i marchwią jest podstawą cawl, czyli gęstego, rozgrzewającego gulaszu.
10. Ulster Fry – pora zajrzeć do Irlandii Północnej, której kuchnia słynie z tego, że wszystko się w niej smaży (nawet na śniadanie). Przykładem jest najbardziej znane danie Irlandii Północnej, czyli właśnie Ulster Fry. Tak naprawdę na talerzu może się znaleźć cokolwiek, co tylko można usmażyć – najczęściej kiełbasa, ziemniaki, jajko lub bekon. W tradycyjnych rodzinach zdarza się nawet wątróbka czy nerki. Irlandczycy najwyraźniej mocno wzięli sobie do serca, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
11. Whisky – w zestawieniu najbardziej znanych brytyjskich produktów spożywczych nie mogło jej zabraknąć. Słynna na całym świecie szkocka to coś więcej niż alkohol. To styl życia, powód do dumy, kawał wyspiarskiej historii. Whisky często dodaje się też do potraw, jednak przede wszystkim należy ją pić w dobrym towarzystwie, wolno i bez żadnych dodatków.
Kuchnia brytyjska może więc być dla wielu z nas kontrowersyjna, dziwna, niesmaczna, ale nie można powiedzieć, że jest nijaka. Wyspiarze mają swoje kulinarne tradycje, które warto poznać nieco bliżej, aby móc wyrobić sobie własne zdanie.
Jeśli mimo to wciąż twierdzicie, że mieszkańcy UK nie grzeszą poczuciem smaku, to wymienimy tylko 2 nazwiska: Ramsay i Oliver. Tak – to rdzenni Brytyjczycy, a przy okazji jedni z najlepszych szefów kuchni na świecie!
Czego brakuje na naszej liście? Jakie tradycyjne potrawy dopisalibyście do tego zestawienia? Dajcie znać w komentarzach!